Mrňavé semínko, ze kterého vyroste mohutná rostlina s nádhernými květy. Rostlina, která byla v historii prokletím i požehnáním. Mnohé země světa ji považují za velice nebezpečnou, u nás se pěstuje legálně. Běžně ji najdete na polích i v zahradách a od srpna nebo září možná zdobí vaše domovy svými suchými plody – makovicemi. Tak už víte, o čem bude dnešní povídání. O máku setém.

Když jsem byla malá, tak byla moje teta ve Francii na setkání lidí, kteří se učili mezinárodní jazyk esperanto. Z jejího vyprávění si pamatuji, že Francouzi jedli hlemýždě a velice se divili, když naši vybalili buchty s mákem.

Mák miluji, a tak jsem si našla o téhle rostlině pár informací. Třeba zaujmou i vás.

Lidé se údajně naučili pěstovat mák už v době neolitu při zrodu zemědělství a účinky setého i vlčího máku znali v Mezopotámii i starém Egyptě. O jakých účincích mluvím? Z máku se získává opium, které je tišícím a omamným prostředkem. Ve starořeckých pověstech byly makovice zasvěcené bohu spánku Morfeovi. Po mnoho staletí byly popíjeny nápoje a pojídaly se pochutiny s obsahem opia, později se opium začalo kouřit. Mezi kuřáky opia patřil i slavný anglický spisovatel Charles Dickens. V 19. století bylo na některých místech opium tak levné, že se přidávalo do piva nebo do čaje. V historii proběhly i neslavné opiové války mezi Británií a Čínou.

Opium se získává se ze šťávy, která vytéká z naříznutých nezralých makovic. To víte. Nicméně je třeba zdůraznit, že využívání opia je nebezpečné a u nás je jeho získávání z máku zákonem přísně zakázáno. Navíc naše odrůdy máku obsahují jen velice málo látek,  které by se daly pro výrobu drog použít. Je tedy hodně komické, když Českou republiku občas některé vzdálené země považují za opiového magnáta. Česká republika je sice ve světovém měřítku nejvýznamnější zemí, kde se mák legálně pěstuje. Mnozí ale netuší, že se u nás mák pěstuje jen a pouze pro potravinářské účely. Mák z velké části i vyvážíme, ale v zahraničí je mnoho lidí, kteří by si od vás nic s mákem nevzali, protože by se báli, že to obsahuje drogy.

V západních zemích se pěstuje technický mák. Ten se opravdu jíst nedá, ale využívá se ve farmaceutickém průmyslu. Vyrábí se z něj léky na spaní a na zmírnění bolesti.

Máků je mnoho druhů a ty zahradní mají naprosto velkolepé květy a jsou skvělou pastvou pro včely. Stojí tedy za to je mít na zahrádkách.

Když si budete s dětmi o máku povídat,  určitě nezapomeňte vzít na ukázku makovice a obrázky kvetoucího máku setého i vlčího, aby si děti připomněly mezi nimi rozdíl.

Malým dětem můžete připomenout pohádku pana Nepila o makovém mužíčkovi.

Pokud nebudete s dětmi přímo péct, tak jim alespoň přineste makový závin. Nebo mohou ochutnat makové pochoutky. Jak je vyrobíte? Je to naprosto jednoduché. Pomelte společně mák na ručním mlýnku, smíchejte ho s troškou medu a vymodelujte malé tvary kuliček nebo kuželů, které se dají uchovat v ledničce.

S makovicemi se dá dělat nespočet aktivit. Jsou velice příjemné na dotyk a děti rády chrastěním máku v suchých makovicích doprovázejí různé říkanky nebo písničky. Jednou z nich mohou být hudebně pohybové hry Cib cib cibulenka – mak mak makulenka nebo Čížečku čížečku, ptáčku maličký, kdy děti znázorňují, jak se mák seje, roste, sklízí, vyklepává a jí.

Z makovic si můžete vyrobit za pomocí hadříků a popisovačů panenky Makulenky, se kterými si pak mohou děti i zahrát divadlo nebo mohou posloužit jako zápichy.

Pokud si chcete vytvořit zajímavé trojrozměrné obrázky, otiskněte s dětmi makovice do měkké plastelíny, udělejte z tvrdého papíru okraj, zalijte sádrou, přidejte drátěné poutko nechte ztuhnout, plastelínu sloupněte a obrázek vymalujte. Nemusí to být jen obtisknuté makovice jako takové –  otisknutím víček makovic do plastelíny vzniknou i pěkné květy.

Makovice můžete použít i jako razítka a za pomocí temperových nebo textilních barev vytvářet různé vzory a ornamenty na papír nebo na látku a vytvořit si tak třeba záložky do knihy nebo ubrousky pod svačinu.

Z makovic a dalších přírodnin můžete vytvořit i ozdobné věnce a další dekorace. Fantazii se meze nekladou. Když pošlete fotku vašich výrobků (b.gill@seznam.cz),  tak je rádi tady zveřejníme.

Mák je jedna z rostlin, která změnila svět. Ovlivnila obchod, potravinářství, medicínu, ale také politiku, války a ve spojení s drogami i život mnoha lidí.

A ještě si nakonec neodpustím hádanku: Kolik je asi makových zrníček v jednom kilogramu máku?

Nezkoušejte to spočítat. Je to prý zhruba dva miliony semínek.