4. říjen je znám jako Mezinárodní den zvířat a je zároveň i dnem, kdy si připomínáme život svatého Františka z Assisi. Tohle spojení není náhodné.

Svatý František žil sice už před osmi stoletími, ale jeho poselství je stále aktuální. Zapsal se do mysli lidí jako ochránce zvířat, němých tvorů, které nazýval svými bratry. Byl známý svou hlubokou láskou k přírodě a všem živým tvorům. Podle legend si s nimi skvěle rozuměl a  velmi ho trápilo, když byli lidé ke zvířatům bezcitní a krutě s nimi zacházeli.

Nedávno zasáhly naši oblast nebývalé povodně. Trpěli a trpí nejenom lidé, ale také zvířata. Velký obdiv patří hasičům i všem dalším, kteří zachraňovali životy těchto němých tvorů.

Mezinárodní den zvířat vznikl nejenom pro to, aby byl svátkem našich domácích mazlíčků a hospodářských zvířat sloužících po staletí lidem, ale také proto, aby nám připomenul, že každý druh živočichů na naší planetě je jedinečný a ve svém biotopu nepostradatelný.

Lidé do přírody zasáhli a způsobili tím velké změny, které jde jen těžko vrátit zpět. Je hodně druhů živočichů, kteří vymřeli,  mnoho druhů živočichů je ohroženo.  Proto je třeba živočichy samotné i jejich životní prostředí chránit. Zcela náhodou nám dnes ve školce, kde pracuji, vybrala jedna holčička pro přečtení knížku o tom, jak děti přesvědčily dospělé, aby pod nově vybudovanou silnicí udělali tunel pro zvířata, která byla ohrožená přecházením cesty.

Nezáleží na tom, jak je kdo velký, bohatý nebo vlivný, každý může ve svém okolí pro ochranu zvířat a jejich prostředí něco udělat. Co? Je toho hodně. Tady jen pár tipů, ale určitě najdeš ještě mnohem více způsobů.

  • Připrav ptačí budky pro jarní hnízdění.
  • Navštiv útulek pro opuštěná zvířata a zeptej se, čím jim můžeš pomoci.
  • Čti knihy a články o přírodě a o zvířatech, aby ses o jejich životě hodně dozvěděl/a, více jim rozuměl/a a věděl/a, jak je chránit.
  • Sbírej odpadky v přírodě. Plastové odpadky i konzervy mohou být pro zvířata nebezpečné.
  • Neplýtvej potravinami, nepořizuj si zbytečné věci. Šetříš tak životní prostředí.
  • Ve volné přírodě respektuj divoká zvířata. Neplaš je, nedotýkej se jich, nekrm je.

Od svatého Františka se můžeme učit respektu k přírodě a všem tvorům. Jsou totiž nedílnou součástí našeho světa. A tak oslavme Mezinárodní den zvířat tím, že uděláme hezčí den našim domácím mazlíčkům, ale třeba i ptáčkům za oknem, a zamyslíme se nad tím, jak můžeme přispět k jejich ochraně.

„Nechť jsme oporou zvířat, potřebují-li pomoc. Každá bytost v nouzi má stejné právo na ochranu.“

František z Assisi

 

Citát – odkaz