Dnešní superčtvrtek byl opět ve znamení ptáčků a ptačích budek.

Nejprve to vypadalo, že bude pršet, ale obloha se vyjasnila a děti, které se dnes setkaly před hlavní budovou Ekocentra, čekal nejenom krásný den, ale také kolega Karel, který jim podrobně popsal, co je dnes pro ně připraveno.

Protože některé děti tady minule nebyly, prohlédly si nově vyrobené ptačí budky a dozvěděly se, do jakých míst budou zavěšené.

Pak si všichni, osvěžení limonádou, společně povídali o tom, k čemu ptačí budka slouží. Naši ptáci hnízdí nejraději v dutinách stromů, a budky mohou takové dutiny nahradit a zajistit jejich obyvatelům nejenom ochranu při hnízdění, ale také třeba zimní úkryt při nepříznivém počasí nebo bezpečné nocování. V zimě budky využívají nejenom ptáci, ale mohou se tam usídlit třeba i plchové nebo veverky. Uvidíme, komu se naše budky zalíbí. Budou to sýkorky, brhlíci nebo nějaký úplně jiný živočich? Ať to bude kdokoli, určitě mu takové nové pěkné obydlí přijde vhod.

Děti si také prohlédly různé obrázky ptáčků. Společně si je pojmenovaly a připomenuly si, kde a jak tráví zimní období. Potom si každý vybral jeden obrázek, obkreslil si jej na papír, dokreslil potřebné detaily a vymaloval pomocích suchých pastelů. Vznikla tak galerie krásných ptačích portrétů.

Po kreslení se děti potřebovaly trochu protáhnout, a tak si zahrály svou oblíbenou hru na odchyt šavlozubých veverek, kterou už znají z jednoho z minulých setkání. Zvítězil Andreas. Samozřejmě, že měl ze svého vítězství radost, ale i ostatní děti hra potěšila. Navíc ještě po ní následovala svačinka v podobě ovocné buchty.

Čas rychle utíkal, a tak se děti rozdělily do dvou skupin.

První skupiny tvořili ti, kteří už minule budky vyrobili. Teď bylo třeba je pěkně pomalovat. Ve druhé skupině byly děti, které se na výrobu ptačích budek teprve chystaly.

První skupina dostala paletu s barvami a úkol promyslet si, jak budou jejich budky vypadat, co na ni chtějí namalovat. Děti své nápady postupně předkreslily tužkou, a pak se pustily do malování. Daly si na tom opravdu záležet a budky brzy hrály všemi barvami. Jedna z budek začala vypadat jako rozkvetlá louka, další měly na sobě slunce nebo modrou oblohu.

Druhá skupina se za pomoci dospělých pustila do výroby „svých“ budek. Děti se rozdělily do dvojic, lepily, zatloukaly hřebíky, smirkovaly. Vyzkoušely si i vykroužit do budky potřebný otvor. Když svou práci dokončily, přidaly se k první skupině a pustily se také do malování.

Po pečlivém úklidu přišel čas na sport a na další občerstvení, které ochotné kolegyně připravily, a když všichni společně vyhodnocovali dnešní aktivity, shodli se na tom, že to byl další skvělý superčtvrtek. Na památku na dnešní ptačí program si děti odnesly domů paví péra.